Analisa kewangan Hartanah Insurans Kewangan Islam Takaful Tips Kewangan

Tips kewangan : Apa Pula MLTA / MLTT Ni ??

Mak Jah membantu anaknya Minah melipat baju. Kehadirannya di rumah Minah diharap dapat meringankan beban anaknya yang baru kehilangan suami. “Mujur ada MRTT. Tak perlu lagi kau bayar lagi duit rumah ni.” Mak Jah bersuara. ” Tapi itulah. Kau ada ke duit belanja Minah? Kalau nak, mak boleh bantu serba sedikit.” tambahnya. “Arwah tak ambil […]

Analisa kewangan Hartanah Insurans Pengurusan Risiko dan Takaful Takaful Tips Kewangan

Tips Kewangan : Mujur ada MRTT / MRTA.

Pian sedang nazak di hospital. Dia disahkan menghidap penyakit kanser paru-paru. Kata doktor, punca utama adalah tabiat menghisap rokok Pian yang teruk tu. Mak dan ayah Minah di luar wad. Risau dengan keadaan menantunya yang nazak itu dan juga anak perempuannya. “Abang, saya terfikirlah, kalau apa-apa terjadi dengan Pian tu macam mana eh? Tak ke […]

Analisa kewangan Pengurusan Kewangan Peribadi Tips Kewangan

Tips Kewangan Bakal Ibu Bapa : Mana Bajet Hah ?

Kepada mereka yang sibuk berbincang mengenai bajet 2014, tidak kira lah menyokongnya atau tidak, anda sudah ada bajet kewangan keluarga ke? Berbincang bajet negara macam professional tetapi bajet sendiri tunggang langgang. Ke anda tidak pernah buat bajet sendiri langsung? Ish ish ish  Kepada bakal ibu bapa di luar sana, anda hendaklah mula kira-kira mengenai perbelanjaan […]

Pengurusan Kewangan Peribadi Tips Kewangan

Tips Kewangan 53 : Yang Mana Satu Pilihan Hati?

#TipsKewangan 53 : Yang Mana Satu Pilihan Hati? Pening nak pilih. Ada yang mahal, ada yang murah. Ermm. Pilihan yang dimaksudkan di atas ialah bank mana yang harus dipilih untuk akaun perniagaan anda. Bagi mereka yang sudah membaca tips kewangan sebelum ini, ada dibincangkan kepentingan mengasingkan akaun peribadi dan akaun bisnes walaupun untuk bisnes kecil-kecilan. Jadi […]

Analisa kewangan Tips Kewangan

Tips Kewangan : Isytihar pendapatan?

Bagi mereka yang mempunyai pendapatan sampingan seperti menjual kerepek di pejabat, menjual jajan di rumah atau seangkatan dengannya, adakah lebih baik mengisytiharkan pendapatan anda atau tidak? Ramai yang tidak mengisytiharkan pendapatan sampingan mereka kerana enggan membayar cukai. “Standard la tu bos !!” Sebenarnya apabila anda mengisytiharkan pendapatan anda, anda akan mempunyai rekod pendapatan yang lebih baik. […]

Analisa kewangan Pengurusan Kewangan Peribadi Tips Kewangan

Tips Kewangan : Pandai Buat Duit Tetapi Gagal Urus Wang

“Annual income twenty pounds, annual expenditure nineteen pounds nineteen and six, result happiness. Annual income twenty pounds, annual expenditure twenty pounds nought and six, result misery.”(Charles Dickens, novel David Copperfield-tahun 1850) Ya, tidak dinafikan makin ramai yang mampu untuk menjana pendapatan yang yang tinggi. Sama ada daripada pekerjaan ataupun selalunya melalui perniagaan tidak kiralah separuh masa […]

Analisa kewangan Tips Kewangan

Tips Kewangan : Sesak Nafasku

Harga minyak naik 20 sen Harga makanan naik lagi. Harga pakaian naik lagi Selepas itu, anda sudah cuba kurangkan perbelanjaan. Potong Unifi, ambil pakej internet lebih murah. Potong Astro, tengok RTM hari hari. Naik pengangkutan awam/motorsikal ke tempat kerja. Akhirnya anda sudah tidak tahu apa yang boleh dikurangkan lagi. Dalam kewangan anda bukan sahaja ada […]

Tips Kewangan

Tips Kewangan : Rule 72 / Hukum 72

Kepada mereka yang baru berjinak jinak dalam dunia pelaburan ini, kami ada sedikit tips untuk anda. Tipsnya dipanggil Rule 72 Dengan Rule 72 ini anda dapat menganggarkan tempoh wang pelaburan anda untuk menjadi dua kali ganda. Apa yang anda perlu buat adalah dengan membahagikan 72 dengan anggaran dividen tahunan yang diberikan. Contoh Dividen : 6 […]