Tips Kewangan

Asingkan Duit Yang Berjaya Dijimatkan.

“EH, rasa macam dah berjimat dah, tapi mana pergi duit aku ni!! ” , berkata Puan Jemah dalam hati. Mungkin anda juga pernah mempunyai perasaan yang sama dengan Puan Jemah. Rasa macam dah banyak berjimat tetapi duit itu seakan – akan lesap entah kemana. Oops, jangan salahkan toyol. Mungkin mereka tidak bersalah dalam hal ini. […]

Tips Kewangan

Makan di Luar Atau Makan di Rumah

“Kau pernah makan dekat restoran Happy Pizza x?” “Sedap betul aku makan Ice Cream Marvelous hari tu..” “Kau tak pernah makan SateSedap? Kau tak selalu makan kat luar ke??” Situasi-situasi seperti di atas selalu berlaku kepada kita. Oleh kerana soalan-soalan ini sering diajukan kepada kita, timbul pula perasaan untuk mencuba sendiri makanan-makanan yang ada. Ada […]

Tips Kewangan

Gaji Naik , Belanja pun Naik !!

“Dulu gaji RM 3000 rasa macam tak cukup. Sekarang gaji RM 4500 pun macam tak cukup lagi. Apa kena nih !!” Ish, mana nak cukup cik abang oi !! Dulu pakai kereta tempatan sekarang cita rasa pun dah meningkat. Apa kelas pakai kereta tempatan, kereta buatan German lah baru bergaya.Kalau dulu makan tengah hari dekat […]

Tips Kewangan

Didik Anak-Anak Menabung 2

Kami ada satu lagi cara menarik untuk mendidik anak-anak menabung. Bolehlah anda mencuba dengaan anak-anak anda. Caranya ialah dengan membuat pertandingan sesama mereka. “Pertandingan ?? Tak faham lah.” Bagi mereka yang mempunyai anak lebih daripada seorang, anda semua pasti maklum yang anak-anak anda mempunyai sikap suka bersaing sesama mereka. “Kenapa Along dapat basikal tapi Adik […]