Tips Kewangan

Hantaran Kahwin

Selamat pengantin baru, semoga ke anak cucu, Bahgia kekal abadi, sentosa murah rezeki.. Ahah !! Tips kali ini ditujukan khas untuk mereka yang masih bujang. Kalau ada yang dah kahwin tu boleh juga, mana tau nak buka cawangan baru  OK. Cuba bayangkan suasana perrnikahan di masjid di dalam fikiran anda. Suara-suara perlahan yang tidak jelas butir-butirnya. […]

DIY Financial Plan Series Pengurusan Kewangan Peribadi

DIY Financial Plan : Saranan sebelum Bermula (siri 6)

1)Mula menyimpan untuk berkahwin semasa belajar. Jangan tunggu masa kerja! Perempuan pun wajib menyimpan! 2)Lengkapkan tabung kecemasan a)6 bulan perbelanjaan b)Simpan di kemudahan yang boleh melawan inflasi seperti Tabung Haji, ASB atau komoditi seperti emas dan perak 3)Gunakan kenderaan paling asas a)Jika kehidupan anda boleh gunakan motosikal, teruskan. b)Jika perlukan kereta, beli kereta paling murah […]

DIY Financial Plan Series Pengurusan Kewangan Peribadi

DIY Financial Plan : Matlamat Kewangan (siri 4)

Matlamat kewangan perlu ditetapkan seawal mungkin dalam membina pelan kewangan yang lengkap. Tanpa matlamat, kita tidak terarah melakukan sesuatu. Tanpa matlamat, kita tidak tahu progres kita. Tanpa matlamat, kita tidak boleh jadi kaya dan bebas kewangan. Matlamat boleh dikategorikan kepada tiga jenis iaitu Jangka Pendek, Jangka Sederhana dan Jangka Panjang. •Jangka Pendek ( < 3 […]

Tips Kewangan

Asingkan Duit Yang Berjaya Dijimatkan.

“EH, rasa macam dah berjimat dah, tapi mana pergi duit aku ni!! ” , berkata Puan Jemah dalam hati. Mungkin anda juga pernah mempunyai perasaan yang sama dengan Puan Jemah. Rasa macam dah banyak berjimat tetapi duit itu seakan – akan lesap entah kemana. Oops, jangan salahkan toyol. Mungkin mereka tidak bersalah dalam hal ini. […]

Tips Kewangan

Makan di Luar Atau Makan di Rumah

“Kau pernah makan dekat restoran Happy Pizza x?” “Sedap betul aku makan Ice Cream Marvelous hari tu..” “Kau tak pernah makan SateSedap? Kau tak selalu makan kat luar ke??” Situasi-situasi seperti di atas selalu berlaku kepada kita. Oleh kerana soalan-soalan ini sering diajukan kepada kita, timbul pula perasaan untuk mencuba sendiri makanan-makanan yang ada. Ada […]

Tips Kewangan

Ajar Anak-Anak Menabung

“UMMI !! Nak basikal tu. nak sekarang jugak”. “Duit belanja kita dah habis la papa. Nak lagi boleh tak?”. Pening. Aduh pening. Situasi ini sering berlaku kepada majoriti ibu bapa sekarang. Anak-anak kecil sekarang makin pandai. Segala benda di depan mata semuanya mahu. Kalau tak ditunaikan nanti mengamuk satu rumah. Siap hentak-hentak kaki. Ada yang […]

DIY Financial Plan Series Pengurusan Kewangan Peribadi

DIY Financial Plan : Elemen dalam Pelan Kewangan (siri 2)

  Modul 100 : D-I-Y Personal Finance Plan (100) Bab 100.2 : Elemen dalam Pelan Kewangan Tarikh: 17/05/2013 Untuk membina Pelan Kewangan yang lengkap, ada 8 elemen penting yang perlu dirancang. 1) ANALISA KEWANGAN INDIVIDU Kenal pasti situasi kewangan kita sekarang. Sihat atau tidak? 2) MATLAMAT KEWANGAN TIada matlamat, tiadalah usaha. Perlu tetapkan matlamat untuk […]

DIY Financial Plan Series Pengurusan Kewangan Peribadi

DIY Financial Plan : Merancang Kewangan Peribadi (siri 1)

Modul 100 : D-I-Y Personal Finance Plan (100) Bab 100.1 : Kenapa Perlu Buat Pelan Kewangan Tarikh : 16/05/2013 1) Apakah itu Perancangan Kewangan? Proses mencapai matlamat-matlamat hidup dengan pengurusan kewangan yang efektif. (rujuk gambar untuk lebih details) 2) Kenapa kita perlukannya? Tanpa pelan kewangan, kita tak boleh capai matlamat kewangan. Tanpa pelan kewangan, kita […]