Bengkel & Seminar Kewangan Islam Pengurusan Kewangan Peribadi Promosi Tips Kewangan

Pentafsir Mimpi Jadi Menteri Kewangan Mesir

Ingat lagi tak kisah terbaik dalam al Quran? . . Surah Yusuf Ayat 3: “Kami ceritakan kepadamu (wahai Muhammad) seindah-indah kisah, dengan jalan Kami wahyukan kepadamu Al-Quran ini, padahal sebenarnya engkau sebelum datangnya wahyu itu, adalah dari orang-orang yang tidak pernah menyedari akan halnya.” . . Best sangat surah ni! Nabi Yusuf diberikan mukjizat pandai […]

Analisa kewangan Pengurusan Hutang / Debt Management Pengurusan Kewangan Peribadi Promosi Tips Kewangan

Anda pengguna tegar Kad Kredit? Baca ini!

#DIYBUDGET Dapatkan penerangan penuh dari buku asal! Tempah dengan harga istimewa di SINI! Perbincangan lanjut dari buku DIY360 Mengurus Wang Kalis Inflasi, Kalis Gawat m/s 67:   Ahmad baru mengambil kad kredit. Beberapa hari selepas itu Ahmad diajak oleh isterinya, Zaiton untuk membeli-belah di kedai perabot Elephant. “Abang baru ambil kad kredit. Boleh lah aku belanja […]

Analisa kewangan Promosi Takaful Tips Kewangan

Jangan leka lagi! Semak skim takaful anda

Kepada anda yang telah mempunyai skim takaful anda sendiri, anda dinasihatkan untuk memeriksa semula skim takaful anda terutama apabila masuk tahun baru. Mana tak nya, ramai yang mengambil skim takaful tetapi tidak tahu pelindungan apa yang diberi oleh syarikat takaful. Dengan kata lain, ‘main bayar je’. Hubungi agen takaful anda dan dapatkan kepastian daripada mereka. […]

Analisa kewangan Tips Kewangan

Pasang Aircond ?

“Panas nya Peah. Lajukanlah sikit kipas tu,” kata Pian yang baru balik kerja kepada isterinya. “Tak boleh laju lagi dah bang. Dah paling laju dah tu. Lainlah kalau ada aircond. Boleh lah sejuk sikit,” kata Peah memerli suaminya. “Abang bukan tak nak. Tapi tak mampu Peah. Gaji abang ni brapa sen sangat. Itulah dialog yang […]

Pengurusan Kewangan Peribadi Tips Kewangan

Jauhi Shopping Complex

Nak main boling, pergi shopping complex Nak beli barang dapur, pergi shopping complex Nak makan pun pergi shopping complex Ada tu, nak beli ubat pun di shopping complex juga. Itulah realiti masyarakat hari ini. Boleh dikatakan hampir semua aktiviti dan masa akan diluangkan di shopping complex lebih lebih lagi hujung minggu bersama keluarga dan rakan-rakan. […]

Hartanah Tips Kewangan

Tips Membeli Rumah : Baca Yop !!

Betul. Memang setiap orang merasa teruja apabila mahu membeli rumah. Habis semua dokumen ditandatanganinya tanpa membacanya terlebih dahulu. Walaupun anda berasa teruja sangat, pastikan anda membaca dulu surat tawaran dan segala dokumen. Kalau tak faham, jangan malu bertanya. Kalau ada kemusykilan dapatkan kepastian dengan pihak bank atau pemaju. Manalah tahu. Lain yang mereka janjikan lain […]

Hartanah Tips Kewangan

Tips Membeli Rumah : Lokasi

Antara faktor yang paling dititikberatkan zaman ini ketika mahu membeli rumah adalah lokasi. Terdapat beberapa perkara yang mempengaruhi pilihan lokasi rumah anda : Kemudahan/Keperluan Asas Anda perlu mempertimbangkan lokasi kemudahan asas dengan rumah yang anda mahu beli. Antara kemudahan asas ialah kedai runcit, masjid, sekolah, klinik dan bank. Carilah lokasi rumah yang mempunyai kemudahan asas berhampiran […]

Hartanah Tips Kewangan

Tips Membeli Rumah : Jenis Hartanah

Persoalan ini adalah soalan yang pasti perlu dijawab sebelum membeli rumah. Jenis hartanah banyak mempengaruhi keselesan, harga dan juga keupayaan untuk menjual/menyewa rumah anda itu. Anda mesti tahukan, bahawa rumah bertanah seperti teres dan banglo biasanya mempunyai harga yang lebih mahal. Biasa la tu. Manakala rumah bertingkat seperti flat, apartmen dan kondominium harganya biasanya lebih […]

Hartanah Tips Kewangan

Tips Membeli rumah : Jenis pegangan hak milik

Apabila membeli rumah anda perlu memastikan jenis pegangan hak milik anda terhadap tanah/rumah tersebut.Terdapat dua jenis pegangan hak milik iaitu (1) Pegangan Bebas (Freehold) dan (2) Pegangan Pajak (Leasehold) Membeli hartanah pegangan bebas (freehold) atau dengan hak milik kekal bermakna anda mempunyai hak ke atas tanah tersebut untuk selama-lamanya. Manakala hartanah pegangan pajakan (lease hold) […]

Hartanah Tips Kewangan

Tips Membeli rumah : Reputasi Pemaju

Jika anda membeli rumah dengan pemaju, adalah sangat penting untuk selidik latar belakang pemaju tersebut. Kebanyakan pemaju mengamalkan pendekatan “jual dulu bina kemudian”. Jika anda membeli rumah dalam pembinaan, anda akan mula membayar sebelum rumah anda siap dibina. Oleh itu, anda perlu mengkaji latar belakang pemaju dan rekod prestasi mereka. Anda hendaklah memastikan bahawa pemaju […]