Analisa kewangan Kewangan Islam Pengurusan Kewangan Peribadi Tips Kewangan

Tips Kewangan : Bayar Hutang Atau Rolling dulu?

Seman baru pergi ke seminar perniagaan. Kesedaran Seman untuk berniaga makin meningkat namun terpaksa di tangguh dulu hasratnya kerana tiada modal. Satu hari Seman mendapat bonus. Seman berkira-kira untuk menggunakannya sebagai modal berniaga. Ketika sibuk berangan, isterinya menyapa. “Bang, kita ada hutang dengan Pak Mail kan? Dah lama dah hutang tapi tak bayar-bayar lagi. Saya […]

Analisa kewangan Pengurusan Kewangan Peribadi Tips Kewangan

Tips Kewangan Bakal Ibu Bapa : Mana Bajet Hah ?

Kepada mereka yang sibuk berbincang mengenai bajet 2014, tidak kira lah menyokongnya atau tidak, anda sudah ada bajet kewangan keluarga ke? Berbincang bajet negara macam professional tetapi bajet sendiri tunggang langgang. Ke anda tidak pernah buat bajet sendiri langsung? Ish ish ish  Kepada bakal ibu bapa di luar sana, anda hendaklah mula kira-kira mengenai perbelanjaan […]

Pengurusan Kewangan Peribadi Tips Kewangan

Tips Kewangan 53 : Yang Mana Satu Pilihan Hati?

#TipsKewangan 53 : Yang Mana Satu Pilihan Hati? Pening nak pilih. Ada yang mahal, ada yang murah. Ermm. Pilihan yang dimaksudkan di atas ialah bank mana yang harus dipilih untuk akaun perniagaan anda. Bagi mereka yang sudah membaca tips kewangan sebelum ini, ada dibincangkan kepentingan mengasingkan akaun peribadi dan akaun bisnes walaupun untuk bisnes kecil-kecilan. Jadi […]

Analisa kewangan Pengurusan Kewangan Peribadi Tips Kewangan

Tips Kewangan : Pandai Buat Duit Tetapi Gagal Urus Wang

“Annual income twenty pounds, annual expenditure nineteen pounds nineteen and six, result happiness. Annual income twenty pounds, annual expenditure twenty pounds nought and six, result misery.”(Charles Dickens, novel David Copperfield-tahun 1850) Ya, tidak dinafikan makin ramai yang mampu untuk menjana pendapatan yang yang tinggi. Sama ada daripada pekerjaan ataupun selalunya melalui perniagaan tidak kiralah separuh masa […]

Analisa kewangan Pengurusan Hutang / Debt Management Pengurusan Kewangan Peribadi Tips Kewangan

Tips Kewangan : Ada Apa Dengan CTOS ?

CTOS adalah sistem yang mengumpulkan informasi mengenai saman dan bankrap terhadap individu atau syarikat dan maklumat ini akan dimasukkan ke dalam pengkalan data. Tidak seperti CCRIS yang berada di bawah Bank Pusat (Bank Negara), CTOS dimiliki dan diuruskan oleh sebuah syarikat iaitu CTOS Sdn Bhd. Mereka mendapatkan maklumat daripada pelbagai sumber termasuk: a) Notis di […]

Analisa kewangan Pengurusan Kewangan Peribadi Tips Kewangan

Tips Kewangan : Maklumat Sulit Anda

#TipsKewangan 45 : Maklumat Sulit Anda Tahukah anda bahawa Bank Pusat melalui Biro Kredit (Credit Bureau) mempunyai maklumat sulit anda. Jangan takut. Maklumat sulit yang dimaksudkan adalah maklumat kredit yang disimpan dalam pangkalan komputer bergelar CCRIS (Central Credit Reference Information System) Apa itu maklumat kredit? Maklumat kredit ialah sejarah pembayaran bagi setiap indivudu/syarikat terhadap apa apa […]

Kewangan Islam Pengurusan Kewangan Peribadi Pengurusan Pelaburan Saham

ASB – Patuh Syariah?

Bersambung perbincangan #tipskewangan semalam tentang mengapa ASB tidak patuh syariah oleh beberapa fatwa. Kerana pelaburan dalam Maybank (MBB) yang tidak patuh syariah, melebihi benchmark 5%. Kemudian ada bertanya, bukankah Maybank ada Maybank Islamik? Mengapa tidak boleh Islamik? Maybank Islamik adalah subsidiary kepada Maybank. Lihat pada gambar berapakah income daripada Skim Perbankan Islam Maybank. Nilaikan sendiri. p/s: Adapun […]

Pengurusan Kewangan Peribadi Tips Kewangan

Tips Kewangan Lepasan Universiti : Rancang dengan Teliti Pembelian Rumah

Antara kesilapan yang sering dilakukan lepasan universiti yang baru bekerja ialah terburu-buru ketika membeli rumah. Pembelian rumah adalah satu pelaburan yang sangat baik tetapi ada beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan sebelum membeli rumah. Perkara utama ialah kemampuan anda. Bolehkah anda menambah komitmen pembayaran bulanan? Rumah bagaimanakah anda mampu? Selain itu, kerana usia yang masih muda, […]