Analisa kewangan Kewangan Islam Pengurusan Kewangan Peribadi Tips Kewangan

Tips Kewangan : Bayar Hutang Atau Rolling dulu?

Seman baru pergi ke seminar perniagaan. Kesedaran Seman untuk berniaga makin meningkat namun terpaksa di tangguh dulu hasratnya kerana tiada modal. Satu hari Seman mendapat bonus. Seman berkira-kira untuk menggunakannya sebagai modal berniaga. Ketika sibuk berangan, isterinya menyapa. “Bang, kita ada hutang dengan Pak Mail kan? Dah lama dah hutang tapi tak bayar-bayar lagi. Saya […]

Analisa kewangan Pengurusan Kewangan Peribadi Tips Kewangan

Tips Kewangan Bakal Ibu Bapa : Mana Bajet Hah ?

Kepada mereka yang sibuk berbincang mengenai bajet 2014, tidak kira lah menyokongnya atau tidak, anda sudah ada bajet kewangan keluarga ke? Berbincang bajet negara macam professional tetapi bajet sendiri tunggang langgang. Ke anda tidak pernah buat bajet sendiri langsung? Ish ish ish  Kepada bakal ibu bapa di luar sana, anda hendaklah mula kira-kira mengenai perbelanjaan […]

Analisa kewangan Tips Kewangan

Tips Kewangan : Isytihar pendapatan?

Bagi mereka yang mempunyai pendapatan sampingan seperti menjual kerepek di pejabat, menjual jajan di rumah atau seangkatan dengannya, adakah lebih baik mengisytiharkan pendapatan anda atau tidak? Ramai yang tidak mengisytiharkan pendapatan sampingan mereka kerana enggan membayar cukai. “Standard la tu bos !!” Sebenarnya apabila anda mengisytiharkan pendapatan anda, anda akan mempunyai rekod pendapatan yang lebih baik. […]

Analisa kewangan Pengurusan Kewangan Peribadi Tips Kewangan

Tips Kewangan : Pandai Buat Duit Tetapi Gagal Urus Wang

“Annual income twenty pounds, annual expenditure nineteen pounds nineteen and six, result happiness. Annual income twenty pounds, annual expenditure twenty pounds nought and six, result misery.”(Charles Dickens, novel David Copperfield-tahun 1850) Ya, tidak dinafikan makin ramai yang mampu untuk menjana pendapatan yang yang tinggi. Sama ada daripada pekerjaan ataupun selalunya melalui perniagaan tidak kiralah separuh masa […]

Analisa kewangan Tips Kewangan

Tips Kewangan : Sesak Nafasku

Harga minyak naik 20 sen Harga makanan naik lagi. Harga pakaian naik lagi Selepas itu, anda sudah cuba kurangkan perbelanjaan. Potong Unifi, ambil pakej internet lebih murah. Potong Astro, tengok RTM hari hari. Naik pengangkutan awam/motorsikal ke tempat kerja. Akhirnya anda sudah tidak tahu apa yang boleh dikurangkan lagi. Dalam kewangan anda bukan sahaja ada […]

Analisa kewangan Pengurusan Hutang / Debt Management Pengurusan Kewangan Peribadi Tips Kewangan

Tips Kewangan : Ada Apa Dengan CTOS ?

CTOS adalah sistem yang mengumpulkan informasi mengenai saman dan bankrap terhadap individu atau syarikat dan maklumat ini akan dimasukkan ke dalam pengkalan data. Tidak seperti CCRIS yang berada di bawah Bank Pusat (Bank Negara), CTOS dimiliki dan diuruskan oleh sebuah syarikat iaitu CTOS Sdn Bhd. Mereka mendapatkan maklumat daripada pelbagai sumber termasuk: a) Notis di […]

Analisa kewangan Pengurusan Kewangan Peribadi Tips Kewangan

Tips Kewangan : Maklumat Sulit Anda

#TipsKewangan 45 : Maklumat Sulit Anda Tahukah anda bahawa Bank Pusat melalui Biro Kredit (Credit Bureau) mempunyai maklumat sulit anda. Jangan takut. Maklumat sulit yang dimaksudkan adalah maklumat kredit yang disimpan dalam pangkalan komputer bergelar CCRIS (Central Credit Reference Information System) Apa itu maklumat kredit? Maklumat kredit ialah sejarah pembayaran bagi setiap indivudu/syarikat terhadap apa apa […]

Analisa kewangan DIY Financial Plan Series Pengurusan Kewangan Peribadi

DIY FInancial Plan : Analisa Kewangan Individu (siri 3)

Modul 100 : D-I-Y Personal Finance Plan (100) Bab 100.3 : Analisa Kewangan Individu Tarikh: 21/05/2013 Sihat ker tak sihat? Ada sekurang-kurangnya 4 analisa kita boleh gunakan untuk mendiagnos kesihatan kewangan kita. 1) Penyata Aliran Tunai (Cash Flow) Ini adalah kiraan Wang Masuk – Wang Keluar. Jika angka positif, maka itu sihat. Jika negatif, itu […]