Promosi

Anda ingin merancang seminar kewangan? Kami sedia berkhidmat!

Anggaplah perancangan kewangan kita seperti sebuah pasukan bola. Ada goalkeeper, ada defender, ada midfielder dan ada striker. Goalkeeper dan defender inilah SIMPANAN. Tujuan simpanan biasanya untuk hal jangka panjang, kecemasan dan persaraan. Ia MESTILAH CAIR. Mudah dikeluarkan. Risiko tempat simpanan pula biasanya rendah. Jadi di sini, simpanan sesuai diletakkan di ASB, Tabung Haji, Unit Amanah […]

Analisa kewangan Pengurusan Hutang / Debt Management Pengurusan Kewangan Peribadi Promosi Tips Kewangan

Anda pengguna tegar Kad Kredit? Baca ini!

#DIYBUDGET Dapatkan penerangan penuh dari buku asal! Tempah dengan harga istimewa di SINI! Perbincangan lanjut dari buku DIY360 Mengurus Wang Kalis Inflasi, Kalis Gawat m/s 67:   Ahmad baru mengambil kad kredit. Beberapa hari selepas itu Ahmad diajak oleh isterinya, Zaiton untuk membeli-belah di kedai perabot Elephant. “Abang baru ambil kad kredit. Boleh lah aku belanja […]

Bengkel & Seminar Promosi

Promosi: Bayar Diri Anda Dahulu!

Dapatkan penerangan penuh dari buku asal! Tempah dengan harga istimewa di SINI! #DIYINVEST Seringkali kita diberikan nasihat kewangan “Pay Yourself First” atau Bayar kepada Diri Anda Dahulu. Apakah maksud terhadap pernyataan ini? Adakah kita perlu belanja diri kita dahulu? Tidak. Jangan salah faham, jangan salah konsep. Bayar Diri Anda Dahulu sebelum anda bayar duit anda kepada […]

Promosi

Anda inginkan konsultansi kewangan yang jujur?

Anda sudah pernah melabur dalam Amanah Saham (Unit Trust)? Tapi tak pernah faham tentang penyata pelaburan yang anda terima setiap bulan? Anda yakin pelaburan anda itu yang terbaik yang ada di dalam pasaran?   MACAMANA NAK TAHU?   Kami boleh membantu anda! Konsultasi telus dalam membuat ‘review’ prestasi akaun amanah saham anda berdasarkan data pasaran […]

Analisa kewangan Promosi Takaful Tips Kewangan

Jangan leka lagi! Semak skim takaful anda

Kepada anda yang telah mempunyai skim takaful anda sendiri, anda dinasihatkan untuk memeriksa semula skim takaful anda terutama apabila masuk tahun baru. Mana tak nya, ramai yang mengambil skim takaful tetapi tidak tahu pelindungan apa yang diberi oleh syarikat takaful. Dengan kata lain, ‘main bayar je’. Hubungi agen takaful anda dan dapatkan kepastian daripada mereka. […]

Promosi

KWSP ada kelebihannya tau!

Bagi penjawat awam, pasti anda melalui dilemma memilih skim persaraan di antara skim pencen dan tabungan KWSP. Di sini saya ingin memberi sudut pandang saya kerana soalan ini sering diajukan kepada saya, dan kebanyakan mereka masih ragu ragu yang mana lebih baik. Hakikat yang perlu kita terima ialah, merancang persaraan adalah perkara yang sangat penting […]

Promosi

Konsultasi PERCUMA: Risiko dan Pulangan

 Risk vs Return Dalam apa jua pelaburan, ramai mungkin pandai mengira pulangan. ROI, Annual Return, Dividen Yield, Rental Yield dan sebagainya. Namun biasanya mereka gagal MENGIRA RISIKO. Kerana itu perlu difahami, setiap pelaburan sememangnya ada Risiko, dan dengan Risiko itulah mendatangkan Return. Sebolehnya kita mahu, Low Risk, High Return. Sudah adatnya manusia mahukan yang terbaik. […]

Analisa kewangan Tips Kewangan

Pasang Aircond ?

“Panas nya Peah. Lajukanlah sikit kipas tu,” kata Pian yang baru balik kerja kepada isterinya. “Tak boleh laju lagi dah bang. Dah paling laju dah tu. Lainlah kalau ada aircond. Boleh lah sejuk sikit,” kata Peah memerli suaminya. “Abang bukan tak nak. Tapi tak mampu Peah. Gaji abang ni brapa sen sangat. Itulah dialog yang […]